Quantcast
Channel: Den Passionerade Trädgårdsturisten
Viewing all 121 articles
Browse latest View live

Bilder från resan 11-13 juli till rosdagarna på Wij trädgårdar, Hälsingegårdar, Pomeranshuset mm

$
0
0
Här är en bildkavalkad från vår resa till Hälsingland, trädgårdar och Hälsingegårdar och Wij trädgårdar 11-13 juli 2014. Ovan - en vacker gräskrona och en marmorerad vägg i festsalen på Erik-Anders i Asta. 
Vi var 18 personer som lämnade Stockholm en solig dag i juli. Resan börjar med ett besök på Wij trädgårdar i Ockelbo där den fantastiskt kunniga och intressanta Lars Krantz, som är verksamhetschef här, visar runt i Skogens trädgård. 
I Skogens trädgård har landskapsarkitekten Ulf Nordfjell byggt upp trädgårds- och natur-rum utifrån landskapet i Gästrikland. Här finns en tjärn, en myr, ett klapperstens"rum" och mycket mer. Höga skyddande granar, samsas med härliga perennrabatter för inspiration. Konstverk av konstnärer, i timmer, järn etc fyller den långa skogens trädgård som ligger mitt i odlingslandskapet. 
En i vår grupp frågar Lars Krantz om myren, och får ett intressant svar...
..denna myr transporterades hit på lastbil!!
Stjärnflockan, den mörkare varianten. 

en liten törel av något slag, eller är det en sedumväxt. 
Köksträdgården är ambitiös och förser restaurangen med underbara fräscha råvaror. 
Trädgårdsmästar-utbildning finns på Wij trädgårdar i samarbete med Gävle högskola. 
Rosdagarna drar folk till Ockelbo...


...mycket folk, nu får vi inte längre ha Lars Krantz för oss själva längre. 

Honungsrosen svävar ljust och soligt över oss alla. 

Anna-Karin och mamma Kajsa är två av resenärerna med på Trädgårdsturistens resa. En bättre present från en dotter till en rörlig pigg 90-årings mamma får man leta efter. 

tall-allen börjar växa till sig.
Björkarna står så snyggt i Nordfjells trädgårdsrum. 
Då lämnar vi Wij trädgårdar och åker norrut. 

Hälsingegårdarnas rikt utsmyckade träslott, där  7 hälsingegårdar nu finns med på världsarvs-listan. 
Erik-Anders i Asta Söderala. Festrummet står på Unesco världsarvslista, besökscenter och fika. Och en rekonstruerad trädgård som den ska ha sett ut på 1920-talet. 
...och längst in en bedårande berså. 
På Carls gård söder om Ljusdahl slår man med lie denna morgon 
..och inne finns mycket vackert att se. Bla en rolig soffa där man kan vända ryggstödet inåt bordet eller utåt. 
detalj. 
Hälsinglands lammkvalité, finns det gott fika och bröd, bakat i stenungnsbageriet intill. Trevlig oas mitt i Hälsingland i Långhed. Lammkatedralen intill hyser djur och höns för små och stora. 
Jon-Lars, en av världsarvsgårdarna. Vackra brokvistar utmärker dessa träslott, byggda för rika hälsingebönder. 
En av de två bröderna ville ha franska gyllene tapeter i sitt rum....
Den andra brodern ville hellre omge sig med hus i paradisiska miljöer, se bara på vinrankorna på pelarna!!
Hej då Jon-Lars, som byggdes på 1800talet för två bröder. 
Hälsingegården Pallars i Långhed. 
Stockholm i målarens fantasi.
Fantasimotiv från olika städer.. Ann, Trädgårdsturisten studerar fascinerat bilden av Stockholm. 
I Pomeranshuset i Ljusdal tar fru Pomerans Maria Bremefors emot oss, och bjuder på hejdundrande god och rolig kväll med italienska charkuterier, musik och inspiration från Italiens renässansträdgårdar.
Pomeranshusets byggnad är byggt av Maria själv och inspirerat från villa Gamberaias växthus "Limonaia" i Settignano utanför Florens. Nedan Pomeranshusets råvaror. 

Tre lyckade dagar ...med sol, kulturlandskap, trevligt sällskap och lite regn sista dagen...men då var vi ändå på väg hem..vi åkte över bergmansgården Gamla Staberg utanför Falun och Carl-Larsson-gården i  Sundborn 


Mer information om kommande resor och utflykter på hemsidan Här /Ann 

Blog Widget by LinkWithin

Skål tamejfaen! Nu över 150 000 besökare...

Italien 23-28 april 2015 - "små citroner gula" - reseprogram

Franska trädgårdar 5-10 juni 2015

Formex

$
0
0
Blog Widget by LinkWithin
Det tog en stund att ladda upp och skriva om intrycken från Formex mässa idag, så nu är vi inne på torsdag natt.  "Mötesplats för nordisk inredningsdesign". Idag var jag där för att leta efter prylar som jag gillar framförallt såna som fyller en funktion eller är vackra i trädgårdsmiljöer, på terrasser och balkonger. Här är min spaning, en ovetenskaplig undersökning under 4 timmars besök:
(För Bilder från andra Formex -mässor, gå till min engelska blogg Small world- big world HÄR. )

Designern Synnöve Mork, har gjort entrehallens stora inspirationsmonter på temat "In the mood": Hon döpte sin arkitektoniska lada till: "Fågel, fisk eller mittemellan". Om man då tittar upp är det saker som "fladdrar i vinden, lätta, transparenta"..och det har ju lyckats med, det ser ljust, fräscht och modernt ut. Inget extremt nytänkande men trivsamt och skandinaviskt.
"mittemellan" står för att "gräva i jorden" etc...där gamla blomsorter blir vanligare igen. Här en pelargonia, förmodligen en 'Mårbacka' med en enormt ställ bakom....
Översikt av en av Synnöves "rum" i montern.
Vem och vad döljer sig bakom eller framför den här snygga ridån?
Det är Anders Färdig, Design house Stockholm (en "gammal räv" som var på sin första Formex mässa för 35 år sen"!!! som han själv beskriver sig). Bakom anas Margareta Van Den Bosch (H&M) - de båda avslöjar i sina föredrag hur man når kommersiell framgång genom strategiskt designarbete, för 100-tals journalister på pressfrukosten. Projektledare för hela mässan i år var: Chicie Lindgren.
Några riktiga proffs själva, lyssnade noga.

Vinnaren i Formex formidable avslöjades av juryn och även vinnaren i folkets val som röstats fram av "Folket" på Formex hemsida. "Syftet är att premiera och belöna intressant, kvalitativ och tidstypisk design. priset tilldelas det utställande företaget bakom produkten" står det på hemsidan. Priset gick till vänster till Skeppshults Gjuteri, och formgivaren Torkel Dahlstedt för "grytstapeln "med tyngd - en multifunktionell gjutjärnsformation där locken också fungerar som stekpannor. Folkets val tillföll Gunghästen, som är en "homage till Rietvald och hans Red and Blue chair. Den fick flest röster via Formex hemsida. Jurymedlemmar, se längst ner i inlägget.
Note designstudio står bakom den snygga restaurangen/inspirationsutställning där också en del av föredragen hålls under mässdagarna. Miljön är meningen att vara som en magisk värld "under snötäcket". Dessa lampor var underbara!! Består- som det ser ut - av stansad i olika mönster som lätt sammanfogats omlott. Fyndigt och snyggt ljus.
Vem kan ha skrivit de här bevingade orden? Harry Martinsson? Tomas Tranströmer?
"Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet utan att vandra på jorden"

Jahaaaaa ...just det  - den mannen kanske inte får Nobelpriset, men definitivt folkets pris för sina numera oförglömliga citat, trädgårdspoesi och påhittiga inredningstips i TV. Om ni undrar, så har han skorna på under bordet. Han verkar väldigt trevlig, kan jag säga om den lilla stund jag pratade med honom - om hans hängande bord.

Ernst Kirschsteigers trädgårdsmöbel, ett hängande bord! Kanske nåt för en gren på mitt äppelträd i trädgården? Enligt försäljaren kostar den 2200:-cirka i handeln. Underhållsfritt trä, dvs kan hänga ute hela året, utan att det tar skada och blir röta i träet.

Här kommer några av de prylar som jag fastnade för på mässan, de flesta är trädgårdsprylar. Den första är denna ljuslykta från Bloomingville Danmark. Lyktor av alla slag - med asiatiskt ursprung - denna från Bali om jag inte kom ihåg fel - verkar vara en trend i år.

En annan slags lykta av hönsnät. Inte så dum! Jag kan föreställa mig att det blir snyggt med en glödlampa eller blockljus inuti i ett träd, på en balkong eller i ett träd.
Av tyg, från Bali. Reunion.se
Ljuslykta i mer rustika materiel, gråbetsat trä och hampa. Snygg!!

Också dessa var snygga, lite glesare, kanske vietnamesiska eller från Indonesien.?

Dessa är från Kina, sa försäljarna.

Gillade den här enkla röda utegrillen. Så enkel och snygg att ta i handen ut till stranden, en park eller trädgården.
En biholk till vänster, till höger en fågelholk.
Snygga gummistövlar, tycket jag. Hoppas att de chockrosa och blommiga stövlarna är borta nu.... Men de kommer väl tillbaka till trädgårdsmässorna är jag rädd för....
Fina kuddar, såg likadana i Mexiko på en resa, de har inspirerats - ser det ut som av - mexikanska konstnären Frida Kahlo.

Blommiga textilier - även som vaxdukar - från Almedahl .

Så välgjorda och fina textillådor.  Får en "vill-ha!-känsla" men ingenting säljs ju i stort sett på mässan, det är ju detaljisterna som ska beställa.
Snygga regnrockar. Från Garda.

Tofflor av rosenblad. En fin dekoration i en monter med kläder från Portugal, skorna är ej till försäljning (men kanske kan man göra själv? Om man utesluter tv på kvällarna under hela våren...?).
..och här är de fina kläderna, många med blomstertryck, hängandes på en gren. Från TM Collection från Portugal.

Tycker väldigt mycket om de här utflyktskorgarna!! Har en själv hemma som jag använder till allt möjligt.

Som bakelser, små söta tvålar med blomdofter, här med utsmyckning av en ros.
Många dofter att välja mellan.
Parasoll med tofsar "made in Bali"

Otroligt fint smyckeshantverk på blom- och naturtema från Silke.
Lotta Moritz, designer och en av grundarna av Silke (fr 2003) fanns på plats från Skåne. Hennes kollega är Carin Lundgren.  De designar förutom smycken, kläder och sänglinne.
Fina tavlor med slitna ramar och romantiska blommotiv. (Personligen är jag trött på vintagetrenden på möbler men en och annan pryl kan vara jättefin på rätt plats.)

Superkul, utomhusbad för bebisar och / eller husdjur i form av en jättemuffinsform. Kanske också snygg till blommor. Den är "made in Holland"men finns i Sverige.

Vaser gjorda av gummi från gamla bildäck. Inte så vackra men "de har nåt visst"...framförallt med hemtrevnad. Manzana arbetar med "rough design" för hem och trädgård, i materielen betong, terrakotta, metall, polystone (som på bilden) och bambu.

Tycker mig ha sett den här stilen nu i många år,men det ÄR fint med glas i olika färger som står ihop på ett bord som ett stilleben.
Gillar! Från danska Bloomingville.

Bloomingsvilles monter.

En av mina absoluta favoriter på mässan bland vaser, en tunn keramikvas i björkmönster från Synnöve Morks monter.

Kan föreställa mig en blomma som ligger i fukten inne i glaskulan och väller ut genom hålet.

Alltid snyggt med hyacintglas - och dessa hade lite kantiga roliga former och "ny färg".

Gummivaser. Underbar färg, och kul med nya materiel (de är tillverkade av återvunnet materiel)
Guldet skimrar när man tänder värmeljuset i skålen. Från Perfectio.

Snygg miljö och monter hos , kan se mig själv sitta på rivieran i stolen med palmerna bakom.

Fin hängande barnsäng, för utomhus också.

Eldfatet snyggt och praktiskt, lilla stolen och regissörsstolen i bambu mycket karaktär.
Vimplar verkar vara poppis, men man kan ju göra själv!!.

Drömmen om sommar  och midsommar.

Ett väldigt fint skåp, som gjort för en sommarstuga.

...och här är flera.

Lackad betong är snyggt.

..som vas med succulent växt i. Grått mot friskt grönt härligt.

Lackad betong. Ja, snyggt!!
Mer betong..


Andra bevingade ord...

och juryn för priset Form formidabel: Jury: Stefan Nilsson, trendexpert Trendgruppen, Dan Gordan, redaktör på Sköna Hem, Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria, Monica Förster, designer Monica Förster Design Studio, Kajsa Falck-Torlegård, Formex


Senare, på söndag eller måndag listar jag mina tio favoriter från mässan. Under tiden - gå gärna in på min hemsida och boka en trädgårdsresa, eller bara titta....och dröm dig bort..www.tradgardsturisten.se

...jag bloggar denna månad för Nordiska trädgårdar, som äger rum 12-15 april i år. Till deras HEMSIDA HÄR!

en temabild från Nordiska trädgårdar.
    var linkwithin_site_id = 3134;    (function () {        var elem = document.createElement('script');        elem.type = 'text/javascript';        elem.src = 'http://www.linkwithin.com/widget.js?rand=' + Math.random();        document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(elem);     })();
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

"Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje"

$
0
0

…så har prins Eugen sagt (1865-1947). Han var landskapsmålare, formgivare och konstsamlare och grundade konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde. 


Titel: "Prins Eugens värld av blommor…" I en ny bok som kommer ut 8 december 2014, får vi följa Waldemarsuddes florist Kristina Öhmans arbete med vackra blomster-arrangemang genom text och framförallt bilder. Hon ger kreativa råd om hur man komponerar buketter, från säsongens växter och naturliga materiel. Hon ger idéer om att tänka nytt för vad som kan bli snyggt i den åtta-kantiga krukan som kallas Waldemarsuddekruka. Det kan handla om kvistar, krukväxter, blommor, kräftor! och mycket annat. Bara fantasin sätter stopp. 


I boken står den svenska formklassikern Waldemarsuddekrukan i centrum. Krukan formgavs av prinsen 1915 framförallt för att användas inom familjen och som gåva till vänner. Det var vanligt under sekelskiftet 1900 att konstnärer inte bara målade utan också ägnade sig åt konsthantverk, inredning och hela boendemiljöer. Inspiratonen kom från den engelska rörelsen med William Morris som frontfigur, dvs den "engelska Arts- and crafts-rörelsen"..

Bilderna ovan är tagna på cafe Ektorpet där boken presenterades tillsammans med en jul-lunch-tallrik (årets första!!)
Bild: En juluppsättning med mossa, apelsinskiva och röda band, i liten Waldemarsuddekrukan. Sött.

Nästa år 2015, fyller Waldemarsuddekrukan 100 år, en symbol för Waldemarsudde och det vill man hylla! Beskrivning: Waldemarsuddekrukan står på åtta fötter. Den är åttakantig, och har en svagt konisk form med enkel dekor, med bl a horisontala vågband i vit glasyr. Det var en skulptör som hette Axel Bruce sin fick i uppgift att ta fram gjutformen och kärnan till krukan för ett "arvode om 200 kronor" inför en kommande tillverkning på Gustavsberg, kan man läsa i bokens inledning, skriven av Karin Sidén, som är överintendent på Waldemarsudde. Krukan tillverkas i 5 storlekar idag, den s k "1:an" och "den låga "trean" som båda är ritade av prins Eugen. De andra storlekarna har tagits fram senare under den museala tiden. 

Foto ovan från boken. Prins Eugen i blomsterrummet, 1910-tal, omgiven av stampelargoner i plåtar på golvet. Fotograf okänd. 

Prins Eugen var Oskar II och drottning Sophias fjärde barn. Han tilläts - motvilligt av föräldrarna och hovet - att studera konst i Paris. Året var 1887.


Bild: Ann Larås, mars 2011.

För att bygga sitt "slott", sin bostad, anlitade arvprinsen Eugene den då kände och "på modet" arkitekten Ferdinand Boberg. Prins Eugens bostad och ateljé byggdes på denna vackra udde på södra Djurgården vid inloppet till Stockholm. På platsen drevs tidigare ett rederi, och här fanns också en brädgård innan marken köptes. Huset stod klart 1905. Galleriet för den växande konstsamlingen stod klart senare, 2013. När Waldemarsudde skänktes av prinsen till staten 1947, så ingick alla byggnader, parken och trädgården och en konstsamling som bestod av närmare 7000 konstverk, svenska, nordiska och franska. Han skänkte också inventarier, lösöre och ett kapital till stiftelsen som driver museet. 

och avslutningsvis….
Här nedan är några bilder ur boken, vackra uppslag och blomsterarrangemang - av Kristina Öhman, som jag blir inspirerad av och ser fram emot att försöka göra egna uppsättningar hemma.


Bilder: Säsongens blommor, eller kanske amaryllis, mossa, eller varför inte lägga skaldjur i krukan, jordgubbar, en efterrätt - och placera på buffébordet?  


De vackra fotografierna till denna bok är tagna av: Yanan Li (på bild höger ovan)
Texter: Helena Kaasik, Karin Sidén och Kristina Öhman. 
Redaktör: Salka Hallström Bornold. 
Växtarrangemang och styling: Kristina Öhman. 

avslutar med prinsens ord igen..
"Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje"

Kan inte annat än att hålla med…
/Ann Larås





Trädgårdsresor med guldkant till England, Italien, Frankrike och i Sveirge
/Ann









Från slottsträdgårdar, ciderprovning, design-trädgårdar till gröna kilar i Paris...

$
0
0
Blog Widget by LinkWithin
Bild från en av de privata privata trädgårdarna vi besöker i Normandie, med mycket formstarka och ovanliga häckar, som vågor på ett stort hav...

För er som missade mitt senaste nyhetsbrev om resan nästa år till Frankrike och trädgårdar i Normandie. Se nedan. Om du inte kan se bilderna - så klicka här så kommer du istället direkt till nyhetsbrevet!




Bild: Trädgårdsturisten (Ann) i en av trädgårdarna i Normandie som vi besöker på resan. 

Kanske ses vi!

-resor med guldkant till trädgårdar i Sverige, Italien, England och Frankrike

    var linkwithin_site_id = 3134;
    (function () {
        var elem = document.createElement('script');
        elem.type = 'text/javascript';
        elem.src = 'http://www.linkwithin.com/widget.js?rand=' + Math.random();
        document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(elem);
     })();
Blog Widget by LinkWithin

A star is born…julstjärnans historia - i adventstider

$
0
0
 Det är tiden på året för julstjärnor. Jag brukar köpa en del, och få många. Men vill gärna veta lite mer om denna märkliga växt med röda, vita och nu - nytt för i år, rosa högblad.  Varifrån kommer den här populära växten? Läser om den på den europeiska hemsidan Poinsettia 'Stars for Europe' här:

"Julstjärnan har sitt ursprungliga hem i Mexiko i sydamerika. "En gammal legend av aztekerna säger att julstjärnan med de lysande röda högbladen växte fram ur en tragisk kärlekshistoria. Från bloddropparna av en Aztekisk gudinnas brustna hjärta. Aztekerna uppskattade denna växt från det tropiska höglandet mer för sin praktiska nytta än att den var dekorativ. De kallade den 'Cuetlaxochitl "på sitt språk. Från dess högblad, tillverkades ett rött pigment som användes för textilier och kosmetika. Den mjölkiga saven som julstjärnan gav, bearbetades till en febernedsättande medicin.
...I subtropiska klimat som är dess naturliga hem, växer julstjärnan som en buske och kan bli upp till fyra meter höga. 


"…forts….Den vilda julstjärnan kom till USA 1828 av den amerikanske ambassadören i Mexiko Joel Poinsett.  Han var också läkare och passionerad botaniker, och till hans ära fick julstjärnan namnet: Poinsettia. Den 12 december firar man i USA "Julstjärnans dag" och traditionellt ger man varandra julstjärnor. Julstjärnan upptäcktes i Europa i början av 1800-talet. I Berlin katalogiserades den under det botaniska namnet "Euphorbia pulcherrima ', den"vackraste av Euphorbia (törel) "skrev botanisten Carl Ludwig Willdenow 1833. Från 1834 finns en beskrivning, ett dokument, av läkaren och kemisten vid Botaniska museet i Berlin, Johann Friedrich Klotzsch, enligt ett berömt herbarium "Willdenow".  

Blog Widget by LinkWithin
"Den tyska utvandraren till Amerika, Paul Ecke, började marknadsföringen av julstjärnan i början av 1920-talet. Först lanserade han snitt av julstjärnans kvistar som han marknadsförde som en julblomma. Hans son, Paul Jr, sålde dem under den amerikanska julhelgen i affärerna, på Sunset och Hollywood Boulevards i Los Angeles.  

Uppmuntrad av framgångarna med julstjärnan i Hollywood, började han odla julstjärnor på sin gård i södra Kalifornien, som sedan marknadsfördes via trädgårdsmästare i hela landet som snittblommor. Snittblommor ersattes senare av krukväxter. Sedan 1950-talet kan julstjärnan överleva i uppvärmda rum under förhållanden som det från början inte var van vid."
slut om historien kring julstjärnan. Hämtat från europeiska hemsidan om "Poinsettia" här.


modern dukning, foto: Blomsterfrämjandet. 

I år lanseras också rosa julstjärnor…i Sverige. Några egna bilder nedan:
De rosa är högbladen, och den lilla lilla i mitten är blomman. 

Önskar er alla blogg-läsare en fin första adventshelg. Det bästa är ändå att träffa vänner på helgerna fram till jul och tända levande ljus. Då kommer man i stämning och klarar av att "övervintra" fram till varmare och ljusare tider…

Allt gott. 
Trädgårdsturisten Ann
-resor med guldkant till trädgårdar i Sverige, England, Frankrike och Italien. Läs mer på hemsidan här!
kanske ses vi på någon av resorna eller utflykterna nästa år!



Cornwall sept 2015 - trädgård och vandring

Senaste nyhetsbrevet från Trädgårdsturisten

$
0
0
Blog Widget by LinkWithinHej vänner. Hoppas ni har det bra oavsett om ni är ute eller inomhus, nu under julhelgen. 
Tänk att snön kom till flera delar av landet, på natten mellan julafton och juldagen. 
Idag är det vitt ute och kallt. 

Klicka på länken här för att läsa nyhetsbrevet, det sista för året,
eller gå in på bilden nedan.

Den 155500e besökaren kom från Finland och läste ett av mina inlägg om tulpaner…Välkommen tillbaka

$
0
0
Oj - nu är det bara 5 besökare kvar innan 155500 har varit inne och besökt bloggen!
Gott nytt år 2015!
/Ann 
resor med guldkant till trädgårdar i Europa. 



Blog Widget by LinkWithin

Grattis ÄLSKADE TULPAN - idag är det din dag 15 januari. Tulpansäsongen är igång.... 2015..

$
0
0
Underbara tulpaner, alltid snygga i kombination med ex. mimosa, och eukalyptusblomma. Floristen Ann Gouteva i Malmö. Mer information på blomsterfrämjandet här!

Floristen Anna visar. 
Det börjar så här, all näring finns samlad för att skapa tulpanen. 

Här står också de tre herrarna - som representerar tulpanodlare i Sverige. Svenska tulpaner är märkta med "svenskt sigill" - de är eko, på det sättet att de odlas i växthus uppvärmda av eko-vänlig energi de finns lokalt med kortare transportsträckor. etc. En länk till till bra info om tulpaner och en länk till svenska tulpanodlare här. 

sushirullar, så kan man forma bladen i rullar, och lägga på botten på en cylindervas ex.
igelkottar, som hjälper växter, snittblommor att stå snyggt i vaser. Används ofta av florister.
annorlunda sätt att presentera tulpaner, bladen etc. 
ranunkel och vita tulpaner - vitt och vackert.
ett modernt sätt att presentera växter.

solitärer, med löken kvar i lite vatten i botten. Självklart i cylinder vas.


resor med trädgårdstema till Italien, Frankrike, England

Härliga tulpantider väntar/ Ann

Blog Widget by LinkWithin

Formex 2015 Nej inte "vitt och fräscht"- färgstarkt och ombonat..

$
0
0

 Bilder: från entrémonter, och de två tovade föremålen, en lampa och en sittpuff (nedan vänster) kommer från Aveva design.Gummistövlarna är tillverkade av Katinka Holst, av hampa och återvunnen plast -istället för olja.  

En dag på Formex, och det är knappt jag hann med alla 3 hallarna. Otroligt stort utbud av föremål, inredning, möbler, andra produkter, 829 utställare totalt. Det ligger så mycket arbete och kreativitet bakom att man blir utmattad efter ett par timmar.  "Lappa, laga - våga"är ett av årets teman. Färgerna som utmärker sig: Grönt, turkost, blått, antracit-grått, orange. En viss retro-trend finns också och traditionellt hantverk är tydligt. Borta är "vitt och fräscht".  Här är ett låångt blogginlägg, många bilder- ett urval av mina personliga favoriter, gillar lekfullheten!


I en utställning på Stockholmsmässans entrétorg presenteras vårens trender; Nordic Neat, Nordic Essence, Nordic Motion och Nordic Folk. Trendutställningen är utformad av inredningsstylisten Saša Antić och Niklas Hansen, stylist och set designer. Trenderna är framtagna av Lotta Ahlvar i samarbete med Svenska Moderådet. De sammanställs också i trendguiden Formex Lifestyle.

Mönster: Grafiska mönster..gåsögon, små mönster, retro-moderna mönster, rutiga mönster, liberty-mönster, småblommigt. Ränderna är "placerade" - föremålen doftar "retro" som Lotta Ahlvar säger.  En del föremål påminner om japanska origami.


Ovan vänster: Gustavsbergs benporslin - ett av mina favoriter. 
Ovan höger - två bilder: Creusets underbara grytor, och tallrik ny färg: Ocean från samma företag. 



Ovan vänster och höger: Produkter från EvaSolo, alltid rent, avskalat och snyggt. Grillen till höger snygg men har inte lufthål som Weber-grillarna. Däremot finns två lägen för att höja och sänka gallret. 
Nedan vänster: Sagaform, sött miniväxthus. Höger: Vet inte vilket företag som tar fram de här 
fina klar- och frostglas glasen med läderband. 


Folkets designval 2014 blev "Åkerlapp" (bilderna ovan). Beskrivning: "Åkerlapp är en liten kollektion linne producerad av Växbo Lin och formgiven av Note Design Studio. Åkerlapp har inspirerats av bondesamhällets vana att ta tillvara på, lappa och laga och är ett möte mellan traditionellt hantverk och modern form. 
Årets designpris (bilderna nedan) "Formex Formidable (2014)"gick till Termosen AccentJuryns motivering: Det är detaljerna som gör det. Industridesignern Gustav Hallén sätter fokus på handtag och kork – och det stora designföretaget tar ett nytt grepp på kaffekannan. Det är snyggt gjort och ergonomiskt bra. Termosen Accent från Sagaform får juryns designpris 2014.


"Gillar båda, otroligt bra grepp i handtag och lock, om man t ex är ute och åker skidor eller skridskor eller har allmänt svaga händer..Åkerlapp alldeles bedårande - kvalitet att man använder restbitar, som ex. skadats lite i vävningen, kan vara ett spår "av mänsklig hand" eller en oljedroppe som kommit i vävningen.."





"Young designers"- avdelningen:
Ovan vänster: Detalj från sidensjal, illustratör EmmaKisstina. 
Nedan vänster: Små burkar i björk av finsk ung designer Lotta Berglund LoBend (Facebook).
Nedan höger: Underbara kuddar i sammet med tryck av växter, fjäril och djurmotiv - den svarta pantern av Ritva Wahlström från 1970-talet i nyproduktion av Gooey Brand. 



Ovan och vänster nedan: "Tuesdays with Tina". En serie stämplar, de flesta med trädgårdsmotiv, av illustratören Annette Blåberg. Nedan höger: Vackra glasbubblor, kan användas för små sticklingar, plantor som buxbom, fågelmat…att hänga i träd ovanför bord inomhus ….bara fantasin sätter gränser. Producent/grossist vet inte. 


Ovan vänster: En doftande serie- krämer, parfymer etc. från Sicilien i vackra förpackningar, Ortigia - (återförsäljs bl a av butiken Spruzzi i Gamla Stan som annars fokuserar på lantlig keramik från Italien.) 
Stockholms bästa semla korades också på Formex 15 januari, av en professionell jury Vinnaren blev Grillska huset brödboden! (semlan på bilden är en minisemla av Magnus Johansson) Ett extra plus är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och allt överskott går till välgörenhet. Man gör en god insats genom att köpa sin semla där. 
Nedan höger: Tyckte mycket om karamellerna (flera med lakrits smak) som tillverkas av Tant Ninnis och förpackas i gammaldags askar.
Nedan vänster: Även dessa kloka fluffiga fåglar föll jag för (min vän Sasja på bilden)- fanns i montern för konstgjorda blommor mr Plant. 

Här är Blomsterfrämjandets fina monter på Formex, Tulpanens dag 15/1-15.


Tyvärr har jag bara hunnit få med en bråkdel av alla producenter, hantverkare och montrar på mässan. Det fanns säkert mängder av fina föremål som jag inte ens hann se. 
Lite inspiration hoppas jag ni fick!

…………...


/Vi ses kanske på mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm den 26-29 mars 2015? 
kontakt@tradgardsturisten.se
Hej svejs från Ann 

Blog Widget by LinkWithin

Trädgårdsturisten funderar över växter för en terrass i Rom...

$
0
0
Vi är på väg ner till Rom. Ser fram emot att vara där en del av februari månad. I lägenheten vi hyr på  längre tid, skulle det behövas växter. Väggen bakom mig till exempel behöver kläs in i grönt, kanske blir det jasmin, den som doftar vore underbar, men den "falska jasminen" klarar sig bättre över vintern. I december var det ganska varmt, nästan 20 grader i solen på denna balkong. Terrassen ligger mot sydväst och är indragen och skyddad, så det blir väldigt hett.
Första veckan därnere ska vi besöka en handelsträdgård. Jag skulle vilja köpa en uppsättning växter i stora krukor, och ha en samling kryddväxter som man kan använda delvis i matlagningen, som salvia av olika sorter, basilika och en rosmarin. Lavendel är fint och borde klara sig bra här i solen. Berättar längre fram hur det blir och visar bilder.
 På andra sidan har grannen jasmin, så det fungerar iallafall. Bra att veta. 
en annan granne, om man tittar uppåt, har stora urnor med citronträd, kottepalmer etc.

 Nere på gatan hänger vildvinet, också snyggt. Men kan bli lite risigt om man inte håller efter det. 


 på gatorna står det krukor här och var, i två av dem fyllda av vit och rosa cyklamen. 
 ...andra frukter hittar jag också; som bigarråer, äpplen, mandariner etc…i marsipan. 
 på Forum Romanum står pinjeträden. Men det kan vi inte ha på terrassen. 
 ..och i december blommar till och med rosor här och var.. Men jag tror inte vi köper rosor. De ska helst stå direkt i jorden, inte i kruka. 

 Här kan man också få inspiration, vi besökte gamla Ostia, en stad vid havet utanför Rom….här ser jag kottepalm, kanske är det agave eller aloe, pelargoner, bambu, cyklamen etc. Säkert står det en hel del pelargoner här också. De flesta klarar sig ute över vintern. 




 Blyblomma, plumbago är tåligt och har en snygg ljust blå färg. 

I oktober blir det en resa till Italien, på tema: mat, trädgårdar och landskap. Vi åker till Sorrentohalvön och kombinerar med en utflykt till öarna Capri eller Ischia. 

/Allt gott - Ann


kontakt@tradgardsturisten.se


Blog Widget by LinkWithin

Några platser kvar på resan till Frankrike 5-10 juni. 1000 kr rabatt.


Hötorgsskrapornas terrasser öppnar upp för allmänheten, efter 45 år - 25 juni kl. 11 öppnar dem!

$
0
0
Blog Widget by LinkWithin

Otroligt glädjande nyheter, äntligen händer det något på allvar i Stockholm!

Så här står det på ArkDes - hemsida, dvs Arkitektur och Design-centrum: 
"Nu, 45 år senare, kommer allmänheten ha tillgång till terrassen mellan hus 1 och hus 2, närmast Hötorget. Fastighetsbolaget Vasakronan som äger fyra av de fem husen öppnar en del av terrassen på prov fram till september. Fungerar det kan terrassen öppnas permanent.
Under utredningsarbetet av terrassprojektet bjöd ArkDes in Vasakronan att ta del av det rika originalmaterial som finns tillgängligt i ArkDes magasin. I David Helldéns samling finns mängder med ritningar och fina illustrationer bevarade. Trädgårdsarkitekten Walter Bauer ritade själva terrasserna och i hans samling finns noggranna förteckningar över varje växt som planterades. Bauer var en stor förespråkare av att få in gröna ytor i staden och det finns flera exempel på liknande projekt bland hans material."Du kan läsa mer här!








Stockholm & Projekt: Hötorgsterrassen öppnar upp för allmänheten: Det är Vasakronan som gör Hötorgsterrassen tillgänglig för allmänheten. Det gäller terrassen mellan Hötorgsskraporna 1 och 2.



Bilder: ArkDes - ritningar och Vasakronan. Blog Widget by LinkWithin



/Ann Larås




Inspiration inför advent och december

$
0
0
Blog Widget by LinkWithinHej trädgårdsvän, tänkte att det behövdes inspiration inför advent och december. 
Här är de uppsättningar som Interfloras florister står bakom. Det handlar mycket om amaryllis nu, och om kottar, julrosor anemoner (undrar om de går att hitta i blomsteraffärerna?) och om tall- och granris och mossa. Och om den älskade liljekonvaljen. Finaste av dem alla tycker jag!  /Ann

Vit liljekonvalj, kottar, grenar och vita hyacinter i silverfat. 
 Vita amaryllisar i vaser där man delar plats med kottar, och julrosor i den andra. Ser också en tistelblomma. 
 ta fram vanliga och ovanliga glas, och vinglas- Röda anemoner, tallbarr och amaryllis utan lök. 
 tänk vad fint det är i all enkelhet, i en cylinderformad (nästan) vas. Brukar själv köpa många cylinderformade klarglas- vaser på det STORA VARUHUSET som börjar på I och slutar på A. 
 Bedårande - på rad, man kan ju använda många av samma sort - och ställa på rad i fönstret. 
 överflöd ska det vara, om man har möjlighet. 
 fint att behålla lökarna på tulpanerna, och vira ett guldsnöre runt. - de behöver ju egentligen inte vatten, bara de får stöd. Kanske inte så lätt att hitta och köpa tulpaner på lök, men jag hoppas det kommer alltmer i butikerna. 
 detalj av ovan. Lite vatten är bra för dem. 




 Stilleben med ljus. 
 känns lyxigt med julros inomhus. 

Samtliga foton är tagna av Interfloras fotograf i deras uppbyggda miljö.  


.................................................

Här är lite bakgrund om de olika julblommorna (fr Interflora)

Hyacint
Hyacinten är nummer två på popularitetslistan till jul och dess doft förknippas för många med jul på samma sätt som glöggen. Hyacinten, som fått sitt namn efter en vacker yngling i den grekiska mytologin, doftar olika mycket - en del har en mycket svag doft medan andra kan ta över hela rummet.
Du kan alltid fråga din florist hur starkt hyacinten kommer att dofta när den slår ut om du eller blommans mottagare är känslig.

Amaryllis
Amaryllisen, sedan mycket lång tid älskad och omskriven av klassiska poeter, har en bronsplats på jultopplistan och blir alltmer populär. Vi är mest vana att se denna ståtliga blomma som en lökväxt planterad i en kruka. Det allra trendigaste just nu är dock att köpa amaryllis som snittblomma, ensam eller tillsammans med andra blommor i en bukett eller dekoration. Den är mycket hållbar och tålig- det går faktiskt utmärkt att hänga amaryllisen upp och ned i ett snöre och använda stjälken som vas!
Den lyxigt stora och hållbara amaryllisen finns i många olika färger och former - från den klassiska stora röda till tvåfärgade med spindelliknande, spretiga blommor.
JulrosDen väna julrosen är en välkommen uppstickare, som blir populärare för varje år. Denna skönhet är egentligen en trädgårdsväxt, och kan planteras ut så snart frostrisken är förbi. Under julen blommar den tacksamt, och de nya sorterna som nu finns på marknaden är också relativt lättskötta.
TulpanerTulpaner är svenska folkets favoritblomma nummer ett! Inför jul njuter vi helst av röda och vita tulpaner. För att hålla tulpanerna ståtliga längre är nya snittytor ett måste. Använd en sax eller sekatör och klipp av ett par centimeter på stjälkarna innan du ställer dem i vasen. Tulpaner vill ha kallt vatten. Fyll inte hela vasen med vatten, utan endast ett par centimeter. Fyll i stället på nytt vatten varje dag (tulpaner är törstiga!). Var även noga med att vasen är ren - smuts är en grogrund för bakterier som i sin tur förkortar livslängden på din fina tulpanbukett. Tulpaner håller som längst i lite kyligare temperaturer så ställ gärna buketten i ett svalare utrymme under natten.

God advent - och fred på jorden! 
/
resor med trädgårdstema i Sverige och Europa
Senaste nyhetsbrevet - KLICKA HÄR!

Grattis till Hörsalsparken i Norrköping, vinnare av Siena-priset 2015 för bästa landskapsarkitektur.

$
0
0
Anna Wennberg AQ arkitekter, Sergio Maximo AQ, Göran Dahlberg Norrköpings kommun, Elin Samuelsson AQ, Marie Edling, Norrköpings kommun, Torbjörn Aruldson TA plan, Anna Wejde och Cecilia Österholm från Norrköpings kommun – 2015 års Sienapristagare    foto: Jonas Eriksson 
foto: Peter Holgersson


All information i det här inlägget är hämtat från Sveriges Arkitekters hemsida: 

Hörsalsparken i Norrköping
Landskapsarkitekt: AQ Arkitekter. Ansvarig arkitekt: Joakim Malmquist
Byggherre: Norrköping kommun
Juryns motivering
Med nya Hörsalsparken har en av stadens centrala platser åter integrerats i stadsväven. Projektet spänner mellan stadsbyggnad, konst och biologisk mångfald. Besökarna rör sig i nya mönster efter att två byggnader rivits och en trappa har anlagts. Trappan är både en del av det nya stråket och en plats för vistelse. Materialhanteringen är pedagogisk, vågad och utförd med stor precision. Vatten skapar en ljudkuliss mot trafikbullret, och landskapsarkitekten har på ett effektfullt sätt lyft fram platsens historia genom att synliggöra kyrkogårdsmuren. Gångrörelser leds varsamt diagonalt över platsen genom rader av perenner som på ett intrikat vis smälter samman till blommande fält. Här finns även hotell för insekter som kan pollinera blommorna.
Objekt: Parktorg
Var: Norrköping
Användning: Nytt stråk genom staden, mötesplats, vistelseyta att stanna till på.
Bakgrund: Tidigare ett slutet torg med stora sociala problem och gamla träd i dålig kondition. Ingår som ett led i en större stadsomvandling som syftar till att knyta ihop parken med viktiga handelsstråk.
När: 2015

fler bilder från Hörsalsparken på AQ hemsida.

länk till Sveriges Arkitekter´s hemsida och övriga vinnare

De övriga nominerade, 3 projekt nedan: 

Fristadstorget i Eskilstuna. 


Landskapsarkitekt: Ramböll Landskap och Plan. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt LAR/MSA Ulf Nordfjell

Byggherre: Umeå kommun

Juryns motivering
Den klassiska Rådhusparken, en viktig del i Umeås stadsplan, har efter snart ett sekel av bildominans nu fått en värdig avslutning mot älven. Parken möter med en egen identitet kulturhuset Väven utan att underordna sig byggnaden. Istället lyfts både byggnad och park genom ett släktskap i formspråk och färgsättning. Parkens intima karaktär och höga detaljeringsgrad bildar även en intressant kontrast till omgivande stadsmiljö. Färgsättning och materialval i beläggning och växtmaterial har ett norrländskt uttryck. Landskapsarkitektens signum är tydligt, men parken är samtidigt anpassad till platsen och har redan tagits i besittning av Umeborna. I en sekvens av parker längs älven med olika uttryck kommer Rådhusparken att vara den centrala pärlan.
Användning: Njuta av utsikten över älvrummet från sittplatserna på bryggan på promenaden längs älven.

Bakgrund: Del i kommunens strategi att tillgängliggöra och förädla staden närmast älven mellan broarna.

.......


Taklandskap på Sveavägen

Foto: Åke E:son Lindman




Landskapsarkitekt: Fojab Arkitekter. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Johan Paju

Byggherre: Diligentia

Juryns motivering

Ovanpå en kontorsbyggnad på Sveavägen blir drömmen om takträdgården ett av svaren på utmaningen om att bygga gröna täta städer. Med stor vilja, och en förmåga att vända utmaningar till kvaliteter och möjligheter, har landskapsarkitekt och beställare lyckats forma taket till en spännande, nutida mötesplats för allmänheten. Gestaltningen är avspänd, men ambitiös. Ett både enkelt och komplext ribbverk tar besökaren på en promenad runt platsen samtidigt som det håller människor på behörigt avstånd från kanten, silar vinden och skapar fantastiska utblickar över den omgivande staden. Takytan utanför ribbverket är täckt av låga och torktåliga växter som ska utvecklas över tid. De förstärker upplevelsen och bidrar till stadens biologiska mångfald.

Objekt: Taklandskap

Var: Stockholm

Användning: Mötesplats, utsiktsplats.

Bakgrund: Uppgiften var att skapa ett sedumtak på fastighetens tak, resultatet blev en nyskapande offentlig mötesplats.
När: 2015


.........





Fristadstorget i Eskilstuna. 

Foto: Göran Jonsson

Landskapsarkitekt: Eskilstuna kommun. Ansvarig arkitekt: landskapsarkitekt MSA Anna Edvinsson
Byggherre: Eskilstuna kommun
Juryns motiveringTorget har formats utifrån en stor förståelse för livet i staden. De många människor som rör sig över torget och det faktum att många väljer att stanna, visar att idén att skapa en mångfald av möjligheter för rörelse och vistelse fungerar. Cyklande barn vittnar om att platsen är trygg. Den har bevarats stor och öppen men samtidigt delats upp i ett antal mindre rum. Här finns väl tilltagna sittplatser av många olika slag. En vattenspegel intill en upphöjd grässlänt blir en rogivande plats. Scenen och den stora öppna ytan bereder möjlighet till aktivitet både vardag och fest. Torgets funktioner är väl genomtänkta och landskapsarkitekten har gjort smarta val som skapar aktivitet även på potentiella baksidor. Fristadstorget är en plats för alla.
Objekt: Torg
Var: Eskilstuna
Användning: Vistelse: vänta, fika, umgås, passera och mötas. Tillfälliga arrangemang.
Bakgrund: Fristadstorget var tidigare ett slitet, otillgängligt och otryggt torg. Efter mycket dialog har kommunen byggt om torget som ingår i en större upprustning av Eskilstuna centrum.
När: 2014





/Ann Larås



Blog Widget by LinkWithin

Vill du åka på trädgårdsresa 2016?

$
0
0
Blog Widget by LinkWithin

Det finns inget som gör mig gladare än att tänka på och planera inför kommande resor till nya trädgårdar. Om du inte bara vill drömma, så är det hög tid nu att boka blommande upplevelser/ och trädgårdsbesök inför nästa år. 

Det här är Trädgårdsturistens resor 2016. De går till Italien, Frankrike och England, inkl. Chelsea flower show och till Hälsingegårdar och trädgårdar i Dalarna och Gästrikland. Läs gärna och kryssa i om du vill ha mer information. Kryssa här! eller läs nyhetsbrevet nedan. 

Varför inte ta med en vän, en  förälder, en make/ en sambo och upplev vackra landskap, besök i trädgårdar kombinerat med god mat och dryck och charmigt boende. Hemsidan heter Trädgårdsturisten.se


Varma hälsningar i adventstider /Ann, Trädgårdsturisten
-resor med guldkant till trädgårdar i Europa. God mat, vackra landskap och fina trädgårdar.




Moderna trädgårdar i London och norr om...

$
0
0
Bild från en 'show garden' på Chelsea flower show 2014

Blog Widget by LinkWithinHej!

Jag har helt klar med bokningar och arrangemang för nästa års resa till "moderna engelska trädgårdar" och Chelsea flower show. Det är första gången för den här resan.
Resan genomförs under fyra intensiva dagar från lördag 28 maj - tisdag 31 maj 2016. 
Jag har lyckats boka in oss på riktigt bra hotell, vilket alltid ger extra guldkant på resan. Dessutom ska vi självklart hitta tid till goda måltider på 'gastro-pub', pubbesök. Men framförallt besök i - moderna trädgårdar på landsbygden norr om London. Riktiga pärlor som inte är så kända.
Om du är nyfiken på resan, gå in på länken här nedan och läs på hemsidan. 
Pris: 11900:-. Det mesta ingår! Men inte flyg (nu 1190:- t o r Sthlm-London)

God Jul och Gott nytt år!
önskar 
Ann 
direkt till intresseanmälan här - kryssa! så skickar jag programmet på mail. 


Om du hellre reser till England och Chelsea flower show, och besöker de klassiska trädgårdarna söder om London (Sissinghurst, Great Dixter etc) - kryssa det också. 


............................

Några inspirationsbilder här "moderna resan":

bilder från de moderna privata trädgårdarna vi besöker på landsbygden norr om London


Bilder från Chelsea flower show




Våra två hotell:
Hilton centrala London
Hotell ritad delvis av Laura Ashley norr om London



Viewing all 121 articles
Browse latest View live